Ara
Vejeteryan Beslenmesi

Vejeteryan Beslenmesi

VEJETARYEN BESLENMESİ Yıllar boyunca insanların ve kültürlerin birbirinden farklı beslenme özellikleri vardır. Bu beslenme şekilleri inançlara ve gelenek-göreneklere göre farklılık gösterir. Vejetaryen beslenme insanlığın doğal beslenme biçimi olarak kabul edilmektedir. Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı tüketilip hayvansal kaynaklı besinlerin az veya hiç tüketilmemesini içeren beslenme tarzıdır.  Vejetaryenliği diğer yazılarımızda detaylı olarak inceleyeceğiz. Şimdi bizi en çok ilgilendiren kısma gelelim; vejetaryenlik sağlık yönünden zararlı mıdır yararlı mıdır? Vejetaryen ve vejetaryen olmayan yeme tarzının ikisinin de sağlığa yararı veya zararı olabilir. Vejetaryen bir diyet sağlıklı beslenme önerilerini takip ettiğinde sağlık için yararlıdır ve uygulaması kolaydır. Vejetaryen bireyler diyetlerini dikkatli planladıklarında sağlıkları üzerinde olumlu etkiler görülmüştür. Vejetaryenliğin Sağlık İçin Yararları Nelerdir?
  • Vejetaryen diyetler kalp-damar hastalık riskini azaltır. Koroner kalp hastalığına yakalanma riskleri et yiyen insanlara göre %30 daha az olduğu bilinmektedir.
  • Vejetaryen diyeti uygulayan bireylerin kan basıncı ve hipertansiyon riski düşük olduğu bilinmektedir.
  • Vejetaryen diyeti uygulayan bireylerin kanser riski azalır. Çünkü vejetaryen diyetrinde yer alan besinlerin antioksidan oranı yüksektir.
  • Et ile beslenen kişilerin osteoporosize (kemik erimesi) yakalanma riski daha fazladır.
  • Vejetaryen diyeti posadan zengindir. Bu sebeple vejetaryen diyetiyle beslenen bireylerin şeker hastalığına yakalanma riski daha azdır. Ayrıca posadan zengin beslendikleri için kabızlık görülme oranı daha azdır.
  Vejetaryenliğin Sağlık İçin Zararları Nelerdir?
  • Vejetaryen bireyler uzmana (diyetisyenine) danışıp uygulama yapmazlarsa Demir minarelini yetersiz alırlar, bunun sonucunda da kansızlık görülür.
  • Vejetaryen diyeti ve özellikle vegan diyeti uygulayan kişilerde B12 vitamini yetersizliği görülür. Bu da sinir sistemine geri dönüşümsüz zararlar verir.
  • Vejetaryen diyeti uygulayan bireyler kalsiyum kaynaklarıni düzenli tüketmezlerse kemik sağlıkları riske girer.
  • Besin çeşitliliğinin az olması nedeniyle oluşabilecek vitamin-minarel yetersizliğinin önüne geçilmezse homosistein yükselir. Bu da kalp-damar hastalıkları için risk oluşturur.
  Vejetaryen beslenmesini derinlemesine incelemek ve leziz vejetaryen tarifleri denemek için  bizi takip etmeye devam edin. Sağlıkla kalın J
Benzer Yazılar
Yorum Yazın

Email adresiniz yorumunuzda görünmeyecektir.Required fields are marked *